top of page

Blogs van Marieke

Cito tijd

Lieve meesters en juffen,

De cito tijd, een drukke tijd! Zelf ben ik ook leerkracht en ik weet er alles van. Toch wil ik jullie om een gunst vragen namens alle kindjes van HBkids: Houd de resultaten lekker voor jezelf, de ouders, voor het team, desnoods alleen voor de inspectie...;)

Ik zie deze week veel bleke snoetjes bij HBkids. Opvallend dat het dezelfde bleke snoetjes zijn als in januari... Veel kinderen weten maar al te goed dat ze als kleuter een A1 score hebben gehaald. Wat geeft dat een druk voor de volgende keer! En dan opeens, oeps, door alle spanning voor de volgende cito een C... En dan nog de kids die door aanpassing nooit hoger dan een C hebben gehaald: " De toets was leuk, makkelijk en ohja ik kon me slecht concentreren. Pietje werkte snel, Kees vond het denk ik best lastig en Fleur zat steeds naar buiten te kijken..." Sommige kinderen mogen in de bovenbouw blij zijn als ze nog een C-score halen. Faalangst, perfectionisme en/of onderpresteren hebben dan soms al de overhand genomen.

Daarbij sluit de citotoets vaak niet aan bij de denkwijze van een hoogbegaafd kind. Ik neem altijd maar weer de boomstronk als voorbeeld. Hoe vaak moet je zagen om vier stukken te krijgen? Het "juiste" antwoord is "drie". Drie keer verticaal zagen. Bij ons in de groepen zeggen de meeste kinderen "twee"... " Gewoon één keer verticaal en één keer horizontaal zagen..."

Ik weet dat het erg veel tijd kost om iedere vraag met een leerling na te bespreken. Toch loont het soms de moeite omdat je op deze manier wel heel mooi een inzicht krijgt in de denkwereld van het hoogbegaafde kind. Mits het kind nog in staat is om zijn/haar denkwereld te delen. Soms is de angst inmiddels te groot of het vertrouwen weg. Dit willen we toch allemaal het liefst voorkomen? En het cijfertje dat eruit komt? Ik vind het persoonlijk het belangrijkste dat ze zonder buikpijn of hoofdpijn thuis komen. We hoeven niet te meten of ze slim zijn... Ze zijn hoogbegaafd. En dat is toevallig iets héél anders;)

bottom of page