© 2019 Centrum voor Hoogbegaafdheid

Hoofdvestiging:

Centrum voor Hoogbegaafdheid

info@hbcentrum.nl  

Zuiderwijzend 21, 1616LH  Hoogkarspel

KvK: 68247370

SKJ registratienummer: 140007399

AGB-code praktijk: 94064182

Ons telefoonnummer is: 085 - 30 34 879 

DisclaimerPrivacyverklaring | Franchisenemer worden?

 • Facebook Basic Black

HBplus Dagbesteding

HBplus is dagbesteding voor hoogbegaafde kinderen die op sociaal, emotioneel en/of op hun interessegebied passende begeleiding en/of aansluiting nodig hebben. Door middel van de juiste begeleiding en het juiste educatieve aanbod is het ons doel om ieder kind weer positief naar school te laten gaan. Naast een goed zelfbeeld geven wij handvatten om op een positieve manier in de maatschappij te kunnen staan. De voortgang van elke bijeenkomst wordt per kind bijgehouden en is direct beschikbaar voor de ouder(s) en verzorger(s).

HBplus Dagbesteding heeft drie mogelijkheden:

 • HBplus

 • HBplus EXTRA

 • HBplus VO

Zie de pagina 'Groepssamenstelling' voor extra uitleg

Aanmelden kan via de mail (info@hbcentrum.nl) of via deze link:

https://aanmelden.hbcentrum.nl

 

Kinderen kunnen op dinsdag en/of donderdag terecht bij de reguliere HBplus Dagbesteding en/ of HBplus Extra. Op deze manier krijgen de kinderen de gelegenheid om na iedere schooldag op een andere manier te worden uitgedaagd en rust in het hoofd te krijgen (ontprikkelen). We streven er altijd naar om kinderen fulltime naar hun school van inschrijving te laten gaan. Daarom bekijken we per schooljaar wat voor ieder kind het beste werkt: volledig naar school of 1 á 2 dagen HBplus Dagbesteding. Inmiddels zijn er in Zwaagdijk-Oost ook mogelijkheden om uit te breiden naar HBplus VO. Vanaf februari 2019 wordt er op maandag lesstof van het voortgezet onderwijs aangeboden aan de hand van de einddoelen voor VWO examens. We gaan dit wellicht met de woensdag en vrijdag uitbreiden vanaf september 2019, zodat we zoveel mogelijk tegemoet kunnen komen aan de roosters van de school van inschrijving.

We hebben inmiddels geleerd dat sommige kinderen school heel goed volhouden als ze om de dag naar school gaan. Denk hierbij vooral aan de uitzonderlijk begaafde kinderen met een IQ (ver) boven de 145. In deze gevallen is het schoolbaar, leerbaar en testbaar krijgen/ houden van groter belang dan fulltime naar school gaan.  De uitleg op school blijkt vaak te lang en het aanpassen kost het kind veel energie. Onze zorg is preventief om thuiszitten te voorkomen of te doorbreken. Met HBplus lijken we de beste oplossing te hebben gevonden om naar een reguliere school te kunnen blijven gaan.

HBplus is dagbesteding naast het reguliere onderwijs. We zijn geen school voor hoogbegaafde kinderen. We bieden dagbesteding om op een andere manier te worden uitgedaagd, te ontspannen (ontprikkelen) en het plezier in leren weer terug te krijgen door educatief aanbod/workshops op het interessegebied van de kinderen aan te bieden. Denk hierbij aan gitaarles, programmeren, websites bouwen, hutten ontwerpen / bouwen, scheikundige proefjes doen etc. De kinderen werken aan persoonlijke doelen. Door de ontspannen sfeer en het aanspreken van hun autonomie wordt de intrinsieke motivatie geactiveerd. Bij het educatieve aanbod worden er o.a. workshops rekenen en spelling aangeboden aan de hand van de einddoelen van diverse leerjaren. Op deze manier kunnen we mogelijke hiaten en het uitdagingsniveau van het kind in kaart brengen. Uiteraard zijn er van alle vakken en leerjaren methodes beschikbaar waarmee we per kind een aanbod op maat kunnen creëren. Daarom heeft ieder kind een persoonlijk rooster. Uiteindelijk blijkt HBplus een grote uitwerking te hebben op de (prikkel)gevoeligheid op school en thuis. De schoolresultaten gaan omhoog en de kinderen zitten beter in hun vel. De formule van HBplus werkt!

​De verscheidenheid tussen de kinderen en de doelen waarmee zij bij ons komen is groot. Denkt u aan kinderen die al meerdere malen versneld zijn op school, onderpresteerders, overprikkelde kinderen en thuiszitters. Door middel van doelgerichte ondersteuning op maat, gegeven door hoogbegaafde docenten, coaches en HB-professionals, kunnen kinderen zich bij HBplus optimaal ontwikkelen.     

 

Psycho- educatie is één van de middelen die wij op een constructieve manier inzetten om de ontwikkeling van het kind op het gebied van welbevinden, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden te vergroten. Tijdens de dagbesteding is er aandacht voor: prikkelverwerking, sociale vaardigheden, weerbaarheid, faalangstreductie, top-down educatief aanbod/workshops op het interessegebied van het kind, rust, leren leren, agressiereductie en het ontmoeten van ontwikkelingsgelijken. De benadering vanuit ons team is top-down en op maat voor elk kind. Vanuit onze eigen ervaringen en de ervaringen uit het werkveld, kunnen we de kinderen vanuit hun belevingswereld betekenisvol stimuleren en begeleiden. We werken met doelstellingen vanuit de ouders/verzorgers, de kinderen, ons team en eventueel vanuit school.

 

We werken met een geavanceerd online systeem waarin u zeer eenvoudig:

 • De verslaglegging per bijeenkomst kunt lezen;

 • De voortgang van de doelen kunt inzien en doelen kunt doorgeven;

 • Externe instanties kunt toevoegen om de verslaglegging mee te lezen;

 • De data en tijden van de groepen kunt bekijken;

 • De facturatie kunt regelen.

 

Voor ieder kind stellen we in september één "lange termijn" doel op. Dit doel evalueren we voor de kerstvakantie en voor de zomervakantie aan de hand van een schaalvraag. Tevens zijn er voor ieder kind variabele doelen die het kind, de ouders en/of de IB'er/leerkracht kan invullen. Bij het behalen van een doel is er de mogelijkheid om een nieuw doel in te vullen. Wij kunnen hier dan direct op inspelen tijdens de volgende bijeenkomst. Dit zorgt voor een mooie samenwerking tussen het kind, de ouders en school.

Een dag bij HBplus Dagbesteding ziet er als volgt uit:​​

9.00 - 9.30: Psycho-educatie met groente en fruit

9.30 - 10.00: Educatief aanbod / Workshop 1

10.00 - 10.30: Aanbod om te ontprikkelen

10.30 - 11.00: Educatief aanbod / Workshop 2

11.00 - 11.30: Aanbod om te ontprikkelen

11.30 - 12.00: Educatief aanbod / Workshop 3

12.00 - 13.30: Zwemmen

13.30 - 14.00: Aanbod om te ontprikkelen

14.00 - 14.30: Educatief aanbod / Workshop 4

14.30 - 15.00: Aanbod om te ontprikkelen en afsluiten

(We eten en drinken tussendoor, wanneer het kind hier zelf behoefte aan heeft)

HBplus Dagbesteding in schooljaar 2018/2019:

Week: 37, 38, 39, 40, 41, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  (week 19 alleen op donderdag), 20, 21, 22 (geen HBplus op Donderdag in verband met Hemelvaart) 23, 25, 26 en 27.

 

Voor deelname moet:

 • De  school van inschrijving akkoord zijn;

 • De betaling via de gemeente/ school/ouders geregeld zijn;

 • De intakeprocedure goed doorlopen zijn.

 

Aanmelden voor HBplus kan via de mail (info@hbcentrum.nl) of via deze link: https://aanmelden.hbcentrum.nl

 

HBplus is op dit moment actief in Zwaagdijk-Oost, Tuitjenhorn en in Den Helder. Ondertussen zijn er al vergaande ontwikkelingen in Lelystad.

 

Kinderen moeten nu vaak nog ver reizen om naar HBplus te kunnen gaan. Ben je geïnspireerd geraakt door bovenstaande tekst en wil je deze bijzondere doelgroep ook een handreiking gaan doen in de toekomst? Kijk dan ook eens naar onze opleiding tot HB-professional. Na het behalen van dit diploma en het doorlopen van de benodigde stages, is het mogelijk om HBplus aan te gaan bieden in je eigen woon/werkomgeving. Bij interesse kun je ons een mailtje sturen via: info@hbcentrum.nl

Lees recensies:

Ter bescherming van de kinderen zijn recensies altijd anoniem.

Anoniem (19-2-2019) : "Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven"

Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. Na een paar weken HB-plus Dagbesteding is mijn zoon (9 jaar) een ander kind geworden. Hij heeft weer lol en humor, ik zie hem ontspannen en hij wordt echt cognitief uitgedaagd.

Een half jaar geleden nog, ging hij nauwelijks meer naar school, en werd hij gezien als “een niet leerbaar jongetje met ASS en forse gedragsproblematiek” resulterend in verwijzing naar speciaal onderwijs.

 

Het contact met Centrum voor Hoogbegaafdheid heeft het verschil gemaakt: het luisteren en (h)erkennen van de problematiek, de betrokkenheid en de ervaring.

Bij de cursus HB “raakt” (voor ouders) vielen voor mij de kwartjes; dit was misschien wel de belangrijkste stap in het proces.

Vervolgens heeft mijn zoon bij HB-plus het vertrouwen gekregen te mogen zijn wie hij is. Hij kreeg de erkenning die hij nodig had, de uitdaging en begeleiding door de ervaringsdeskundigen van Centrum voor Hoogbegaafdheid. Het contact met ontwikkelingsgelijken, de psycho-educatie, uitdaging in topdown aangeboden leerstof en momenten van ontprikkelen helpen hem daarbij. En nog steeds, laat hij stapje voor stapje meer van zichzelf zien.

 

Ook is het contact tussen school en Centrum voor Hoogbegaafdheid van onschatbare waarde gebleken. Doordat zij betrokken zijn geweest bij overleg op school, is het karakteristieke HB-gedrag van onze zoon ook voor school zichtbaar en herkenbaar geworden. Zijn gedragsproblemen en diagnoses verdwenen als sneeuw voor de zon.

En het resultaat na 10 weken HB-plus? Over een week gaat hij starten in het reguliere onderwijs, naast 2 dagen HB-plus.

 

Dankzij Centrum voor Hoogbegaafdheid en HB-plus is mijn zoon weer een levenslustig kind  en is regulier onderwijs weer in beeld gekomen! De vele kilometers rijden heb ik daar graag voor over. Vol vertrouwen kijken we naar de toekomst om hem in volle kracht te kunnen zien stralen. Met alles wat daarbij hoort, bij een HB-kind.

Anoniem (28-5-2017) : "Ongelooflijk, na één dag al een ander kind!"

De nood werd steeds hoger, onze jongste dochter loopt totaal vast op school, heeft gigantische faalangst en emotionele uitbarstingen. Het werd koste wat kost tijd om ook de jongste naar de dagbesteding te laten gaan.

 

Wat zijn we blij dat we deze keuze hebben gemaakt! Al na één dag HBplus nam ik een heel ander kind mee naar huis. Elke week zien we haar zelfvertrouwen groeien, de derde keer durfde ze zelf groep 3 rekenwerk te maken. We zien in dat HBplus voor haar noodzakelijk is om op school vooruit te kunnen komen en geen thuiszitter te worden. We zijn zo ontzettend blij dat onze dochters bij HBplus de juiste zorg kunnen krijgen en wij ons eindelijk geen zorgen hoeven te maken (behalve over het uitblijven van een vergoeding door de gemeente dan...).

 

Tot slot de woorden van onze oudste dochter: "HBplus is de enige plek waar ik met kinderen ben die zijn zoals ik, de enige plek waar ik me écht thuis kan voelen."

Lees ook andere recensies, klik hier!