top of page

Marieke Laan-Buijsman

 

Sinds september 2014 ben ik de trotse eigenaar van HBkids. In 2016 zijn we uitgebreid met onze diensten:

HBplus (dagbesteding), HBcollege (opleidingen) en HBconnect (volwassenen).

De overkoepelende naam is: Centrum voor hoogbegaafdheid.

We gebruiken tevens de naam HBcentrum.

Rond mijn vierde verjaardag wist ik al dat ik juf wilde worden. Lesgeven is altijd mijn grote passie geweest. Ik heb mijn carrière van jongs af aan zorgvuldig uitgestippeld. Op de IPABO viel ik op. Het werken binnen mijn interessegebied gaf me vleugels. Ik haalde voor pedagogiek standaard een tien. Na onderzoek bleek ik uitzonderlijk begaafd te zijn. De IPABO heb ik binnen 2.5 jaar afgerond. Rond mijn 21e was ik juf van groep 7 en nam ik heel zorgvuldig IB-taken op me. Ik heb altijd een goede band gehad met de ouders en de kinderen. Na de geboorte van onze twee zoons ben ik gestopt met lesgeven. Ze bleken allebei uitzonderlijk begaafd te zijn en ze hadden al mijn aandacht nodig. Mijn eigen kinderen waren in eerste instantie de reden dat ik de opleidingen tot integratieve kindercoach en GelukkigHB begeleider ben gaan volgen. Ik wilde ze begrijpen en ondersteunen in hun proces. Al snel kwam ik erachter dat het huidige onderwijssysteem veel meer hobbels oplevert dan toen ik op school zat. Van energieke, leergierige en blije jongens veranderden ze in oververmoeide, boze en verdrietige mannetjes toen ze naar school gingen. Dit brak mijn hart. Ik gunde ze de omgang met ontwikkelingsgelijken en tevens professionele begeleiding op maat. Helaas was er nergens in Noord-Holland passende hulp te vinden. Uiteindelijk ben ik HBkids gestart. In eerste instantie gaf ik alleen individuele coaching en na twee drukbezochte lezingen dacht ik in januari 2015 met twee HBkids groepen van start te gaan. Met recht een vliegende start en daarom kwam ik met een groot artikel op de voorpagina van het Noord Hollands dagblad. Binnen een paar weken waren er ongeveer 50 hoogbegaafde kinderen aangemeld en kwamen ze van heinde en verre naar mijn praktijk. Inmiddels telt mijn klantenbestand 200 kinderen met daarbij 400 ouders. We zijn gaan uitbreiden om al deze mensen in hun behoeften te kunnen voorzien. Daarom zijn ook de locaties Den Helder, Tuitjenhorn en Lelystad erbij gekomen. We kwamen er ook achter dat alleen HBkids niet genoeg is. Ouders, scholen en professionals bleken ook een hulpvraag te hebben. Daardoor is HBcentrum ontstaan. Momenteel hebben we een zeer professioneel team waar ik ontzettend trots op ben. Met ons huidige aanbod kunnen we alle hoogbegaafde personen (en betrokkenen) van dienst zijn. Een droom die werkelijkheid is geworden.

Op dit moment heb ik zeer afwisselende werkzaamheden. Ik verzorg zelf onze oudercursus en  onze opleiding tot HB-professional. Ook blijf ik graag in contact met de ouders en de kinderen. Daarom ben ik op dinsdag en donderdag bij HBplus Dagbesteding te vinden en begeleid ik met veel plezier op maandag en vrijdag een HBkids groep. Ik ben graag nauw in contact met de ouders en leerkrachten van onze cliënten. We houden een kort lijntje via de mail en indien nodig ga ik mee naar belangrijke afspraken. Naast deze werkzaamheden geef ik ook individuele coaching. Inmiddels heb ik een zeer breed opgeleid team met specialisten waardoor ik per cliënt goed kan overwegen welke coach ik ga inzetten. Ik schrijf ook graag en daarom blog ik vaak op Facebook. Momenteel ben ik bezig om al mijn blogs en verhalen te bundelen en een boek uit te geven.  

Het is mijn grote doel en wens om te zorgen dat alle hoogbegaafde kinderen en volwassenen gelukkig kunnen zijn. Momenteel faciliteer ik enkele diensten waarvan ik hoop dat ze ooit overbodig zullen zijn. We onderhouden goede contacten met scholen, hulpverleners, gemeenten en instanties. Ik hoop dat er vanuit de overheid meer aandacht komt voor deze doelgroep. Uiteraard ben ik bereid om te helpen bij het doorvoeren van aanpassingen. Ik ben trots op de vorderingen die we in 5 jaar hebben gemaakt. Daarom ben ik zeer benieuwd wat we de komende jaren kunnen bewerkstelligen. We gaan ervoor!

NieuweSchoolfoto.jpg
bottom of page