top of page

Welkom bij het Centrum voor Hoogbegaafdheid.

Ons hoofdkantoor in Westfriesland bestaat inmiddels al sinds 2014. Onze eigen kinderen liepen vast in het onderwijs en hadden behoefte aan ontwikkelingsgelijken, psycho-educatie en maatwerk. We konden in onze regio nergens terecht voor hulp bij hun uitzonderlijke begaafdheid. Daarom hebben we als ouders onze krachten gebundeld. Arno is programmeur en coach voor volwassenen, Marieke is leerkracht en kindercoach. De ideale combinatie!

We zijn met HBkids gestart. Al snel kwamen meer dan honderd hoogbegaafde kinderen (per week) na schooltijd naar ons toe. We ontdekten een hiaat aan kennis bij de betrokken partijen en een grote behoefte aan rust en maatwerk bij de kinderen. Van daaruit zijn we met HBplus gestart tijdens schooltijd. Marieke legde haar focus op de maatwerkplannen en Arno maakte een online portaal waardoor alle betrokken partijen ultiem met elkaar kunnen samenwerken. In september worden doelen opgesteld en aan de hand van een schaalvraag en wekelijkse updates wordt de voortgang continue in de gaten gehouden. In mei is er een eindevaluatie en stellen we (indien gewenst) weer nieuwe doelen op voor het volgende schooljaar.

Tijdens de samenwerking met alle betrokken partijen werd ons vaak gevraagd of we onze kennis wilden delen. We zorgen dat we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en er was veel behoefte aan het delen hiervan. Daarom hebben wij ook geen visie. Een visie is onderhevig aan kennis en dit kan na ieder onderzoek weer wijzigen. Inmiddels hebben we al jaren een cursus voor hoogbegaafde volwassenen/ouders en een opleiding. sinds kort bieden we ook gespecialiseerde trainingen en cursussen aan. Het is ons uitgangspunt dat iedereen een eigen beeld van hoogbegaafdheid creëert aan de hand van de meest actuele kennis. Op dit moment kunnen we iedere betrokken doelgroep van informatie voorzien. Ongeacht het opleidingsniveau.

Het is onze ultieme droom dat hoogbegaafde kinderen vroeg worden gesignaleerd en dat het hiaat aan kennis volledig verdwijnt. Het liefst zien we een volle opleidingszaal en de kinderen weer zo veel mogelijk terug in de maatschappij.

Met onze eigen kinderen gaat het nu goed. Ze houden allebei nog steeds één dag HBplus in de week, zodat we samen met school een vinger aan de pols kunnen houden via ons portaal. Het is ook fijn om te merken dat we een begrip zijn geworden en dat onze input als zeer waardevol wordt gezien. Misschien kunnen we volledig afbouwen na hun eind-examen. Tot die tijd zijn we in ieder geval heel blij en trots dat we dit mogelijk konden maken. Voor onze eigen jongens, maar ook zeker voor alle hoogbegaafde kinderen in onze regio.

Op dit moment komen nog steeds kinderen vanuit het hele land naar Hoogkarspel. We hebben deze reistijd al kunnen terugdringen door HBcentra te openen in Lelystad, Den Helder en Alkmaar e.o. We hopen dat we uiteindelijk nog verder door Nederland kunnen verspreiden. Dit doen we echter zeer zorgvuldig en daarom gaat het niet zo snel. We selecteren zelf de beste deelnemers van onze opleiding tot HB-professional en daarna volgt nog een stage. Deze stage duurt minstens een half jaar en iemand kan pas zelfstandig starten als wij zeker weten dat de kwaliteit gelijkwaardig is aan onze hoofdvestiging. We werken liever zorgvuldig met een hoge kwaliteit dan dat we snel aan de grote vraag voldoen waar een kwetsbare doelgroep de dupe van kan worden. Bij ieder HBcentrum zijn ook HB-professionals betrokken die ieder hun eigen kwaliteiten hebben. Zij zijn werkzaam bij een HBcentrum en zijn daarnaast een HBspot. Wij verwijzen graag naar ze door als hun expertise het beste bij een casus aansluit.

Hopelijk tot ziens bij één van onze vestigingen en/of HBspots. Kijk vooral rustig rond op onze website om te kijken wat we voor uw persoonlijke situatie kunnen betekenen.

NieuweSchoolfoto.jpg
NieuweSchoolfoto (1).jpg
bottom of page